Handkerchief (B) tiltle: Mutiny Ballads & Fishguarding Songs music: Roots, Blues, Ska, Gypsy, Calypso, Rumba release date: ocotber 23, 2020 info artist: Handkerchief © Rootsville 2020 |
---|
Vorig jaar was er de release van "Mutiny Ballads" (album report) van "Handkerchief". Een EP die gelijk ook als mini-vinyl op de markt kwam en zo de rode loper zou gaan uitrollen voor deze "Mutiny Ballads & Fishguarding Songs". De kennismaking kwam er in 2015 toen deze "Handkerchief" als support act optraden op 12 mei voor C.W. Stoneking in de Roma te Antwerpen (concert report). Meteen ook de voorstelling van hun debuut album "Dancing Bones" (album report). Gevolg de concerttempel in Borgerhout volledig op z'n kop en een zo goed als een staande ovatie.
Photo Christof Annaert (Handkerchief @ De Roma) © Rootsville
Deze rootsband bestond in 2015 uit Christof Annaert (vocals, guitar and blues harp), Tijs Bonner (vocals and keys), Bram Stessel (vocals and double bass), Nicholas Hermans (trumpet) and Werner de Kroes (drums and percussion) en gingen vooreerst door ons muzikale land als ‘The Woodys’. Het succes van hun debuutplaat was enorm met een voortreffelijke blend van Gypsy, Ska en Blues, dit in een smeltkroes van Calypso toestanden, en met kapitein Christof Annaert die door zijn Waits klankkleur niet in het minst kiekebisj bij je doet ontstaan. Plots leek het dan of deze boekaniers in de Bermuda driehoek waren verdwaald en koers hadden gekozen richting "Île de la Tortue", dit daar waar ze talloze vertwijfelende fans achterlieten.
De Chinese filosoof Confusius schreef ooit "Eén moment van vreugde verdrijft honderd zorgen" en juist deze quote maakte zich van me meester toen Els Marivoet van 'Fandango Music' me liet weten dat er een opvolger was voor "Dancing Bones". Enigszins verbouwereerd vernam ik dat hun schip terug uit de mistige waters was opgedoken, alsof de "Kleppende Klipper" zich zonder vrees had losgerukt van de kade en ze zo klaar waren om terug de wilde baren te trotseren, dit zo goed als exact twee jaar later na "Dancing Bones". Ontdoken van de stormen op de zeven zeeën hadden Christof Annaert en zijn kapers in het Antwerpse schipperskwartier beginnen werken aan deze "Sea-Rain-River" (album report) en hadden er met de 'baritone sax' van Sebastian Ficher en de exotisch stem van Lisah Adeaga als backing vocals meteen twee pas gestreken hankies bij.
Het muzikale hart van hun vele fans klopte terug vrolijk en ook ik zou me op de eerste rij komen te posten bij hun volgende optredens. Het doel voor dit album was op zoek te gaan naar oude zeemansliederen en wandelend over de kade volgde de ingevingen elkaar toen vloeiend op. De graficus van dienst was niemand minder dan bassist Bram Stessel. Voor zijn meesterwerkje zijn zomaar eventjes 100 uren en enkele 'potlood'jes' aan vooraf gegaan. Omdat nummers als 'De Lichtjes van De Schelde' van Bobbejaan en 'Bitter Zeemanslied' van Wannes al tot onze ‘legacy’ van evergreens behoren waren die van 'Handkerchief' verplicht om nog dieper te gaan graven voor hun moderne geschreven verzameling van hedendaagse 'seashanties'.
Photo Nele Paelinck (Handkerchief @ Wisselfeesten Kasterlee) © Rootsville
2018 was de Armada van "Handkerchief" weer onderhevig aan veranderingen van het dek-personeel en verschenen daar als een lust voor het oog Nele Paelinck aan de trekzak en op de fiddle en Lies Vandeburie als vocals en op de jazzy trompet. Ook Tom De Wilde (drums) en Simon Beeckaert (tenor sax) hadden zich als nieuwe dekknechten weten op te werken. Voldoende om me zelfs in volle festival periode naar Kasterlee te begeven voor een zwoele nacht en indrukwekkend concert (concert report) op de aldaar hoog aangeschreven "Wisselfeesten".
Hun aanstekelijk ritmes al dan niet aangespoord door enkele barrels wijn & rum waren dat jaar ook tot de attentie gekomen van Jan en Mieke van 't Nieuwhuys te Hoegaarden. In de "Home of the Alpaide" stonden in oktober deze "Handkerchief" op de affiche (concert report). Met een delegatie van "Gevarenwinkel" en in het gezelschap van de burgervader van "L'Ecluse" hadden we al vlug "Camping Hoegaarden" ingenomen en stonden we toen in de rij te wachten, tot de deuren van hun cultuurtempel zouden openen. "All Aboard" en met hun welgekende ska-beats kon zo de avond gevuld worden. Meteen voor ons ook een primeur op de zeer talentrijke Lies Vandeburie te aanschouwen. Het is trouwens zo dat alle scheepslieden van deze "Handkerchief" bulken van het muzikale talent maar...heu Ladies first hé. Aujourd'hui ici c'est la fête de la musique, alors en danse!
Photo Handkerchief @ 't Nieuwhuys Hoegaarden © Rootsville
We schrijven 2019 toen we hun enterhaken hoorden kletteren bij de inname van het Gentse vlaggenschip de "Missy Sippy" (concert report). Onze bootsman Marcel haastte zich als dusdanig richting deze Oost-Vlaamse muziekstad voor de voorstelling van "Mutiny Ballads", dus ship ahoy voor een serieuze dosis ambiance in de deze stad aan de Leie met die avond het mooie "Blues on Parade". Ook hier werden na een tijdje alle stoelen en tafels aan de kant gezet want stilstaan op deze aanstekelijkheid was ook toen geen optie. Een avond waar talrijke bissers en een respectvol applaus hun verdienste was.
Photo Handkerchief @ Missy Sippy Gent © Marc Blues Photography
Op 23 oktober is er dus de release van hun nieuwe album "Mutiny Ballads & Fishguarding Songs" en zoals we reeds kwamen te vermelden de volwassen uitvoering van "Mutiny Ballads". Openend met "They Drive By Night" is het de hese klankleur van Christof Annaert die hier melancholisch opent. Al vlug gaan de sluizen van de haven volledig open en kan je genieten van het muzikaal vernuft van dit collectief.
Het album bevat 12 originals waarbij opener "They Drive By Night" als single het voortouw in handen nam en alle loftrompetten vooraf ging met de nodige airplay. Vervolgens is er "Rain" en al meteen worden ook de nieuwbakken fans onderworpen aan de aanstekelijkheid van hun mix van Klezmer en de marimba geluiden uit de Caraïben, dit met een stukje wals als een bruggetje. Alsof iedere scheepsmaat aan dek wordt geroepen krijgen we "Ballad of Clarence Alexander", een stukje piraten klasse waarbij de verwijzing naar Tom Waits niet uit de lucht is gegrepen, mede door de accordeon van Nele Paelinck en de blazers komen we zo weerom uit in de Balkan bij het luisteren naar "Dance of The Rubber Man", een stukje Hongaarse dramatiek die swingend overgaat in een heerlijk stukje Oosterse swing.
Met de nummers "A Ship Leaves The Harbor Everyday" en de van het ""Mutiny Ballads" ontleende "Mathilde" krijgen we zo duidelijk de singature van deze "Handkerchief" te horen. Ook "The Basement" en het bluesy en o zo mooie "Blues On Parade" komen uit diezelfde EP. If this can't touch you, nothing ever will. Volop swing dan met de jazzy boogaloo "It's Good" waar de blazers in de spotlights komen te staan. Met "Den Ontsnappingskoning" krijgen we een volkse ballade gezongen in het Antwaarps avec un peu de Français. Een pakkend relaas over een bewoner uit de Begijnenstraat. Als afsluiter krijgen we nog "Soldier's Lament", titeltrack uit de "Red Rider" comic novelle van Lectrr & Stedho. De release zal gevierd worden op 12 december in de Borgeroutse Rataplan, dit in het gezelschap van de vrijbuiters van rootsband "Donkey Diesel".
It's Good, It's All Good....signed by Handkerchief.
Photo Handkerchief @ 't Nieuwhuys Hoegaarden © Rootsville
tracks:
01. They Drive By Night
02. Rain
03. Human Sence
04. Ballad of Clarence Alexander
05. Dance of The Rubber Man
06. A Ship Leaves The Harbor Everyday
07. Mathilda
08. Blues On Parade
09. The Basement
10. It's Good
11. Den Ontsnappingskoning
12. Soldier's Lament (Red River Track)
musicians:
Christof Annaert: gitaar en zang
Nele Paelinck: viool, accordeon
Lies Vandeburie: trompet, zang
Simon Beeckaert: contrabas
Tijs Bonner: toetsen, gitaar en zang
Floris De Smet: bassax
Tom De Wilde: drums en percussie
Sebastian Fischer: baritonsax
Reinout Reggers: tenorsax
guest musicians:
Gunter Nagels: vocals
Gregor Engelen: vocals
Siemen Van Gught: marimba, percussion
Adam Bradley Schreiber: drums, percussion